Despre Vital Servicii Tratamente Informatii Glosar Contact  
 
 
 Informatii medicale  
 Servicii medicale  
   
 
Esti in sectiunea: Tratamente Ultrasunete de inalta intensitate

        
O noua modalitate de tratament a cancerului de prostata HIFU
 
HIFU
Brahiterapia
TOT
Medicina alternativa
Regim alimentar
Exercitii pelvis
    HIFU (high intensity focus ultrasound) sau ultrasunete de inalta intensitate, focalizate (concentrate) in vederea distrugerii unor structuri tisulare.

    Principiul de functionare se bazeaza pe folosirea ultrasunetelor (US) pulsate pentru distrugerea tesuturilor, prin emiterea unor cantitati mari de energie la nivelul acestora. Desi la prima vedere US sunt utilizate in examenele ecografice (o metoda imagistica complet neinvaziva), totusi cand sunt folosite unde de intensitate crescuta si acestea sunt directionate (concentrate) intr-un singur punct, aceasta devine distructiva (frecventa este de 1 milion de impulsuri electrice / sec = 1 Mhz)


    Tratarea cancerului de prostata se realizeaza prin aplicarea acestei energi la nivelul prostatei, pana cand se obtine distrugerea, in totalitate, a glandei ( necroza de coagulare ).Practic se realizeaza cresterea temperaturii tisulare ( efect termic – Arhimede a aparat Syracuza in anul 300 i.c cu ajutorul oglinzilor parabolice ) pana la declansarea topirii lipidelor membranei celulare si denaturarea proteinelor intramembranare ( 85 C ). In cursul acestui proces pot aparea si leziuni mecanice produse prin aparitia bulelor gazoase si a zonelor de cavitatie.
Se utilizeaza un aplicator robotic intrarectal de 50 Watt, cu focalizare 45 mm, cu o intarziere intre impulsuri de 5-7 sec pana la 4-6 sec, ce isi regleaza automat pozitia in timpul terapiei.
Este vorba de o terapie robitica controlata, in timp real, de inalta rezolutie, 3D, cu protectia automata a peretelui rectal, consum minim de spatiu si miscari reduse intrarectale.    HIFU poate fi aplicata sub forma:

  • tratament initial (HIFU folosit ca terapie initiala a cancerului de prostata localizat)
  • HIFU este repetabila (dupa radiatii, chirurgie sau HIFU) evitand sau amanand timp de cativa ani alte terapii
  • HIFU folosit ca terapie secundara (de salvare) dupa esecul altei metode (ex. radioterapia)
  • HIFUca tratament paleativ pentru eradicarea tumorii
  • HIFU in cancerele de prostata hormonorezistente
  • HIFU in cancerele de prostata incidentale

    Aceasta procedura poate fi folosita doar in cazul prostatelor sub 50-60 cm3, dar limita poate fi depasita prin diverse masuri precum:

  • TUR-P (rezectia transuretrala a prostatei) inaintea HIFU, cu scopul de a reduce dimensiunile prostatei;
  • tratament neoadjuvant cu analogi LH-RH si/sau inhibitori de 5-alfa-reductaza si blocada androgenica totala ;
  • folosirea HIFU in doua sesiuni consecutive, cea de-a 2-a la 4 saptamani dupa prima.

    HIFU este indicata mai ales in cazul pacientilor cu PSA < 15 ng/ml si scor Gleason sub 8 si pentru pacientii cu risc scazut sau mediu de recidiva.In anumite cazuri se poate folosii deprivarea androgenica ( tratament medicamentos ) pentru a reduce dimensiunile prostatei, inainte de folosirea HIFU.    Desi HIFU reprezinta o metoda terapeutica noninvaziva (fara taieturi, fara pierdere de sange), ea necesita anestezie rahidiana sau generala pentru ca pacientul sa nu se miste pe parcursul aplicarii HIFU (2-3 ore).

    Durata spitalizarii pacientilor cu cancer de prostata tratati prin HIFU variaza intre 1 si 3 zile in functie de tipul de aparat folosit.
    Post operator la toti pacientii se instaleaza un sistem drenaj (curgere) al urinei (uretra fiind afectata de tesutul prostatic necrotic, distrus prin HIFU si care trebue eliminat). Acest sistem este usor tolerat de pacienti (este montat deasupra osului pubis) si este mentinut pentru o perioada de 7 -14 zile. In toata aceasta perioada pacientul poate avea o activitate zilnica normala.
    In rare cazuri TUR-P este necesar dupa HIFU pentru indepartarea tesuturilor necrotice care prelungesc obstructia uretrala. Datele statistice arata ca, 84% dintre pacientii cu cancer de prostata, aflati in stadiul localizat, sunt vindecati la 7 ani dupa HIFU.

    HIFU nu este o metoda lipsita de riscuri. Rata aparitiei efectelor adverse si a complicatiilor este redusa. In studiile publicate incepand cu 2003, incidenta fistulei prostato-rectale (comunicare anormala intre prostata si rect produsa dupa utilizarea HIFU) a fost de aproximativ 1% .Actual 0,1% in tratamentul primar al cancerului de prostata T1-T2 si 1,24% dupa terapia HIFU de salvare. Alte complicatii precum disfunctia erectila si incontinenta urinara au devenit mult mai rare in ultimii ani fata de studiile initiale.
    Astfel, rata aparitiei disfunctiei erectile este de 20-50,7% (2004-2007) fata de 25-100% (1993-2003). Pentru disfunctia erectila este important daca s-a facut procedura menajand nervii erectori in aceasta situatie disfunctia aparand in25% din cazuri sau daca s-a aplicat o terapie HIFU radicala cand disfunctia ajunge la 60% (pentru tumorile T1-T2, limitate la capsula).

    De asemenea, in cazul incontinentei urinare, s-a inregistrat o scadere a ratei de aparitie precum si a gradului de severitate a acesteia, fiind inregistrata in aproximativ 0,4-3% din cazuri. Daca incontinenta urinara apare la aproximativ 50% dintre pacientii studiati, la 3 luni postHIFU, aceasta persista doar la 7% dintre pacienti la 12 luni dupa procedura.

    Eficacitatea HIFU in tratamentul cancerului de prostata, in special a celui localizat, poate fi evaluata prin biopsie prostatica negativa postoperatorie, valoarea redusa a PSA si mentinerea redusa a acestuia in timp. In majoritatea cazurilor, PSA atinge la 3 luni postoperator valori cuprinse intre 0,15 si 0,6 ng/ml.Urmarirea pe termen lung a pacientilor arata faptul ca PSA ramane scazut in timp.
    Uchida si colab. a ajuns la concluzia ca rata de supravietuire pe termen lung a fost de 89% in cazul pacientilor aflati in stadiul T1c de boala, 76% pentru pacientii in stadiul T2a si 40% pentru pacientii in stadiul T2b.
    In functie de scorul Gleason, rata de supravietuire este de 88% pentru un scor Gleason 2-4, 72% pentru un scor Gleason 5-7 si 80% la un scor Gleason de 8-10.
    Pacientii cu valori ale PSA initiale sub 10 ng/ml au avut o rata de supravietuire de 78%, iar cei cu un PSA cuprins intre 10,1 si 20 ng/ml, au avut o rata de supravietuire pe termen lung de aproximativ 75%.
    Un studiu, din 2009, pe 1000 de pacienti cu cancer de prostata, tratati prin HIFU, arata ca 93% dintre ei ar alege ca terapie tot HIFU.
Intoarcete in parte de sus a paginii

  Vital© 2011 All rights reserved  
Design by DeBit Services