Despre Vital Servicii Tratamente Informatii Glosar Contact  
 
 
 Servicii medicale  
 Tratamente  
   
 
Esti in sectiunea: Informatii medicaleAdenomul de prostata

       Ce este hipertrofia benigna a prostatei?
 
Prostata
Adenomul de prostata
Prostatite
Cancerul de prostata
Antigenul prostatic
Incontinenta urinara
Alte surse de informare
 
Hipertrofia benigna a prostatei (HBP)
sau adenomul de prostata este o afectiune progresiva ce afecteaza peste 25% din barbatii peste 50 ani, in activitate.
HBP este o afectiune necanceroasa (benigna) caracterizata prin marirea in volum a portiunii interne a prostatei. Aceasta crestere in volum comprima uretra producand probleme in evacuarea urinii, care, in timp, merg pana la blocajul complet (retentie acuta de urina).

         Care sunt principalele manifestari ale HBP?

 Simptomele cele mai frecvente acuzate de barbatii ce intrunesc conditiile ce definesc HBP sunt:
 • frecventa crescuta a urinarilor (polakiurie) in timpul zilei si / sau nocturne (nocturie);
 • urinarea cu greutate sau dificila (disurie);
 • jet urinar slab proiectat;
 • prelungirea timpului necesar pentru o urinre;
 • disconfort in zona abdominala inferioara, dupa urinare;
 • senzatia de golire incompleta a vezicii;
 • urinare "in doi timpi";
 • imperiozitate mictionala (senzatie de urinare cu caracter de urgenta).
 Barbatii cu simptomatologie urinara datorata HBP sunt de doua ori mai deranjati in activitatea zilnica prin: limitarea aportului de lichide inaintea unei calatorii sau inainte de culcare, lipsa odihnei in timpul noptii, evitarea locurilor lipsite de toalete, restrangerea activitatilor sportive sau a vizitelor, a participarii la spectacole de teatru, cinema, servicii religioase etc .
 Simptomatologia urinara interfera in mod semnificativ cu activitatea zilnica avind un impact negativ asupra calitatii vietii, la locul de munca, cat si in familie si din acest motiv consultul medical se impune.

 A-ti incercat sa va autoevaluati simptomatologia urinara utilizand scorul simptomelor si al calitatii vietii? (calculeaza scor...)

 Prin ea insasi, HBP nu este o afectiune ce ameninta viata pacientilor dar urinarea nocturna (nocturia) poate influenta morbiditatea asociata bolii (riscul fracturilor, prin cadere, aparute la pacientii treziti in cursul noptii pentru a urina).
 Fiind o afectiune cronica HBP poate afecta in mod negativ si calitatea vietii partenerilor (sotii). Impactul asupra calitatii vietii partenerilor este dependent de severitatea simptomelor urinare. Din cauza frecventei crescute a urinarilor nocturne a pacientilor cu HBP, sotiile sunt deranjate acuzand lipsa de odihna prin somn. La aceasta se adauga sentimentul de anxietate cauzat de incertitudinea asupra cauzelor bolii (poate fi vorba de un cancer?) si a evolutiei (este necesara o interventie chirurgicala si, in aceasta situatie, care sunt riscurile?).
 Daca aveti o simptomatologie urinara asemanatoare si ati trecut in a cincea decada, nu neglijati cosultul urologic o data pe an. Aceste manifesturi urinare pot apare la barbatii ce sufera de HBP, dar si la cei cu prostatita sau la cei ce au cancer de prostata.
 Deoarece riscul este vital nu amanati aceasta vizita.

         Cum se stabileste diagnosticul de HBP?

 O relatie buna cu medicul dvs. urolog se poate stabili doar fata in fata, in cabinetul de consultatii. Va sugeram, in interesul dvs., ca aceasta vizita sa o faceti insotit de cel mai apropiat membru al familiei.
Identificarea celor mai importanti factori de risc ai progresiei HBP pentru fiecare pacient este adesea dificila.

In ordinea semnificatiei, responsabili de progresia HBP pot fi considerati urmatorii factori:
 • varsta;
 • valoarea antigenului prostatic specific (P.S.A. ), determinat din serul pacientului;
 • scorul simptomelor I-PSS si scorul calitatii vietii, completate de pacient;
 • volumul prostatei, determinat prin ecografie;
 • rata fluxului urinar, determinata prin uroflowmetrie;
 • volumul urinar rezidual, determinat prin ecografie sau uroflowmetrie.
 Valoarea P.S.A–ului specific varstei si scorul simptomelor obstructive pot prezice cu acuratete de 88% probabilitatea progresiei HBP.
 Cand v-a fost recomandata ultima oara efectuarea P.S.A –ului seric? anul acesta ati
efectuat-o? Urologii recomanda ca dozarea P.S.A –ului seric sa fie facuta de fiecare barbat, o data pe an, dupa 50 ani.
 Interpretarea corecta a acestor parametri poate fi facuta doar de medicul urolog. Daca in urma examenului clinic (tuseul rectal, evitat de cei mai multi barbati, este esential pentru diagnostic) si a explorarilor paraclinice diagnosticul de HBP a fost stabilit, considerati aceasta un avantaj fata de cei cu aceeasi suferinta, care insa nu cunosc cauza. Incercati sa nu comparati, din punct de vedere al indicatiilor igieno–dietetice, terapeutice, etc., cazul dvs. cu altele, fiecare caz in parte are o individualitate careia ii corespunde o istorie si o evolutie proprie.
 Colaborati cu urologul in evidentierea paricularitatilor, doar intelegand in mod real situatia dvs. puteti transforma stressul in relaxare.
 Este vital ca fiecare barbat sa recunoasca faptul ca HBP este o conditie comuna, ce poate beneficia de tratament in asa fel incat sa mentina o viata normala.

         Care sunt obiectivele tratamentului in HBP?

 Unul din obiectivele principale in gestionarea problemelor ridicate de HBP este ameliorarea rapida a simptomelor deranjante pentru pacient. Aceasta ameliorare se traduce prin revenirea la o activitate zilnica normala si, implicit, o imbunatatire a calitatii vietii.
 Barbatii care au un risc scazut al progresiei HBP necesita o ameliorare rapida si sustinuta a simptomatologiei urinare si imbunatutirea calitatii vietii cu minima morbiditate.
 Pentru barbatii cu risc crescut de progresie cea mai buna atitudine este ameliorarea rapida si sustinuta a simptomelor, cu morbiditate minima, combinata cu tratament continuu de protectie a vezicii urinare si oprirea sau intarzierea progresiei simptomelor.
  Vital© 2011 All rights reserved  
Design by DeBit Services