Despre Vital Servicii Tratamente Informatii Glosar Contact  
 
 
 Informatii medicale  
 Tratamente  
   
 
Esti in sectiunea: ServiciiPCA3

       Un marker genetic al cancerului de prostata PCA 3
 
Informatii generale
Interventii si manevre
Interventii urologice deschise
Noi tipuri de interventii
PCA 3

      Un nou test util in diagnosticul cancerului de prostata, disponibil in laboratoarele MEDAS de la inceputul anului 2011, este determinarea PCA3 –ului molecular, din urina.

     
In cadrul unor experimente pe tesuturi prostatice umane (laboratorul lui William B. Isaacs) a fost descoperit un ARN mesager cu specificitate crescuta pentru cancerul de prostata . Aceasta gena a fost denumita initial ( 1994 – Elvetia ) DD3, fiind exprimata in 53 din 56 cazuri de cancer de prostata si absenta in celelate 18 cazuri cu tesut normal.


      Studiile ulterioare a aratat ca gena este un ARN necodificat care poate fi evidentiat la nivelul cromozomului 9q21-22.
In acest timp au fost realizate si alte studii in laboratoarele lui Jack A. Schalken, la spitalul din Nijmegen, Olanda, denumirea DD3 fiind schimbata in PCA3 .
     
      DD3 a fost descris initial in 1994 in cadrul Congresului Societatii Europene Oncologie Urologica si Endocrinologie la Berna, Elvetia. Alte studii au fost realizate in laboratoarele lui Jack A. Schalken, profesorul indrumator al lui Bussemakers la Spitalul Universitar Nijmegen, Olanda. Aici s-a stabilit specificitatea PCA3, detectarea acestuia in urina si relatia dintre exprimarea PCA3 si tesutul epitelial prostatic normal [5,6]. Ulterior a fost deszvoltat un test urinar – uPM3 (DiagnoCure). In acest timp titulatura DD3 a fost schimbata in PCA3.
Primele rezultate au fost prezentate in cadrul Conferintei despre Biomarkeri – Gordon Research, in ianuarie 2005.

      Testul PCA3 este de fapt un dublu test in care PCA3 si ARN al PSA sunt cuantificate separat si raportul celor doua, scorul PCA3, este determinat. Scorul PCA3 arata exprimarea PCA3 corectata in functie de celulele epiteliale normale prezente in specimen. In primele studii clinice, s-a determinat ca, cu cat Scorul PCA3 este mai mare, probabilitatea existentei unui cancer de prostata creste.

      Comparativ cu nivele serice ale PSA, scorul PCA3 urinar pare sa fie mult mai specific pentru cancerul de prostata. Daca valoarea PSA este influentata de volumul de tesut adenomatos, varsta, inflamatie, traumatisme si utilizarea de inhibitori de 5 a-reductaza (finasterida, dutasterida), datele preliminare arata ca acesti factori nu influenteaza scorul PCA3. Dimpotriva, tuseul rectal care creste in mod eronat valoarea PSA, in cazul PCA3 este recomandat.

      Testul PCA3 a aratat un grad inalt de specificitate si sensibilitate pentru cancerul de prostata comparativ cu PSA – ul total determinat din sange . Totodata, exista si corelatia dintre scorul PCA3 si probabilitatea unei punctii biopsie prostatice ( PBP ) pozitive : pentru un scor PCA3 scazut (< 5), rata PBP pozitive a fost de numai 20 %, in timp ce pentru un scor PCA3 > 100, riscul de PBP pozitiva a fost de 67 %.

      Un rol aparte al acestui nou marker s-a dovedit util la barbatii cu valori ale PSA crescute pesrsistent, dar cu PBP initiala negativa. La acesti barbati, care constituie un grup problematic, sansa ca PCA3 sa diagnosticheze cancerul de prostata dupa re-biopsiere este de 3,6 comaprativ cu doar 1,2 in cazul PSA.

  Vital© 2011 All rights reserved  
Design by DeBit Services