Despre Vital Servicii Tratamente Informatii Glosar Contact  
 
 
 Servicii medicale  
 Tratamente  
   
 
Esti in sectiunea: Informatii medicaleIncontinenta urinara

       Incontinenta urinara
 
Prostata
Adenomul de prostata
Prostatite
Cancerul de prostata
Antigenul prostatic
Incontinenta urinara
Alte surse de informare
este definita ca eliminarea accidentala (involuntara) de urina.
Ea nu e o boala in sine, ci mai degraba un simptom al unei afectiuni a tractului urinar inferior si este foarte frecventa, mai ales la adultii varstnici. Eliminarea accidentala de urina are loc, de obicei, in cadrul activitatilor care cresc presiunea intra-abdominala cum ar fi tusea, stranutul, rasul sau in situatiile in care pacientul nu poate ajunge suficient de repede la toaleta. De obicei, incontinenta urinara nu cauzeaza probleme majore de sanatate, dar poate fi jenanta si poate afecta increderea in sine a pacientelor. Incontinenta urinara afecteaza 3 din 10 femei.


        
Tipuri de incontinenta
 • Incontinenta urinara de efort - pierdere involuntara de urina în cursul unor eforturi fizice, de tuse, stranut,râs,alergare etc. Este cel mai frecvent tip de incontinenta urinara la femeie (78%). Din 4 femei cu incontinenta urinara, 3 au incontinenta de efort.
  Aproape jumatate din femeile cu infectie urinara au de incontinenta urinara de efort (49%)

 • Incontinenta urinara prin imperiozitate – pierdere involuntara de urina asociata cu senzatia iminenta de a urina. Frecventa incontinentei urinare prin imperiozitate este de 22 % .

 • Incontinenta urinara de tip mixt - pierdere involuntara de urina
  Este prezenta la 29% din femeile cu incontinenta.
        Cauzele incontinentei urinare

 Incontinenta urinara devine din ce in ce mai frecventa odata cu inaintarea in varsta. De asemenea persoanele in varsta fac mai des infectii urinare, ceea ce duce la incontinenta urinara (aceasta reprezentand unul din semnele infectiei urinare).
  Cele mai frecvente cauze de incontinenta urinara sunt:
 • ridicarea de greutati
 • obezitatea (prin cresterea presiunii abdominale care slabeste muschii planseului pelvin)
 • tusea prelungita (pe acelasi principiu de crestere a presiunii abdominale)
 • sarcina
 • infectii urinare dar si din sfera genitala
 • stresul
 • vezica neurologica (spasme ale musculaturii vezicale pe fond neurologic care duc la pierderea de moment a urinii)
        Tratamente

Multe optiuni, atit nechirurgicale cit si chirurgicale sint valabile in tratarea incontinentei urinare. De cele mai multe ori, combinatia unor tratamente este foarte utila. Incontinenta urinara imperioasa este cea mai frecventa si poate fi tratata de cele mai multe ori prin medicatie.

Incontinenta urinara de stress poate fi tratata prin simpla imbunatatire a tonusului muschilor pelvieni (de exemplu.: exercitii a muschilor, pelvieni) dar uneori este necesara si interventia chirurgicala pentru restabilirea controlului vezicii urinare. Aceste proceduri chirurgicale pot fi efectuate apelind la tehnici de proceduri minimale invazive.


  Vital© 2011 All rights reserved  
Design by DeBit Services