Despre Vital Servicii Tratamente Informatii Glosar Contact  
 
 
 Informatii medicale  
 Servicii medicale  
   
 
Esti in sectiunea: Tratamente - Brahiterapia

       
Brahiterapia
 
HIFU
Brahiterapia
TOT
Medicina alternativa
Regim alimentar
Exercitii pelvis
     Brahiterapia reprezinta forma de radioterapie in care sursa radioactiva este amplasata in apropierea tintei, fie intr-o cavitate (ex.cancerul uterin) fie interstitial ca in cancerul de prostate. Sursele radioactive implantate permanent emana radiatii in doze scazute pentru mai multe luni. Aceasta metoda se mai numeste low dose radioterapy ( LDR ) brahiterapie.

     Unele centre folosesc radioterapia externa (EBRT) in combinatie cu LDR pentru pacientii cu risc mediu sau ridicat de cancer de prostata desi beneficiile nu sunt clare.
O alta forma de brahiterapie utilizeaza o doza crescuta de radiatii,izotopi de iridium introdusi transperineal pentru cateva minute, fiind folosita mai des cu EBRT pentru cancerele mari sau slab diferentiate.

     Materiale utilizate: brahiterapia, utilizeaza seminte radioactive de Iod 125 ( izotopul cel mai utilizat) cu perioada de injumatatire de 60 de zile sau Paladium103 cu perioada de injumatatire de 17 zile. Nu sunt diferente clinice importante intre izotopi in privinta efectelor antitumorale sau efectelor adverse. Doza uzuala administrata de I 125 este de 145-160 Gy si 115-125 Gy ptr Pd103, emitand radiatii de mica energie(28 si 21 keV), ceea ce inseamna ca fiecare samanta radiaza doar un volum mic de tesut. Deaceea sunt necesare aproximativ 50-90 seminte, scazand riscul iradierii organelor invecinate.
     Pacientul nu are restrictii in planul vietii sociale dupa implantare cu exceptia copiilor si a femeilor gravide carora li se recomanda sa nu stea langa sau in contact direct cu pacientul in primele 2 luni.
Procedura se efectueaza cu pacientul in rahianestezie sau anestezie generala.
Semintele radioactive sunt incarcate in 20-40 ace (1 sau 5 seminte in fiecare ac la distante fixe) si implantate conform planului, ghidate prin ecografie si fluorosopie. Procedura dureaza aproape 2h. Sonda uretrala va fi scoasa a 2-a zi.

     Efecte secundare: sangerare,inflamatie, edem glandular, retenrie acuta de urina mai ales la cei cu lob median marit. Aceste efecte pot fi reduse printr-o terapie de cateva zile cu antiinflamatoare nonsteroidiene si /sau alfa blocanti pentru cateva luni.
Brahiterapia este recomandata pacientilor cu o expectativa de viata de >10-15 ani, risc scazut,stadiile .T1c-T2a, score Gleason<6, PSA<10ng/mL. Ratiunea de a alege pacientii cu risc scazut este utilizarea dozei biologice de 70-75Gy in fractii de 1,8 Gy care se considera inadecvata pentru riscul mediu si mare cancerigen. Astfel, arcul pubian poate duce la un plasament inadecvat al surselor daca tumora a depasit capsula,std.T3.
     Pacientii cu prostata prea mare pot fi tratati inaintea brahiterapiei cu inhibitori de 5-alfareductaza, antiandrogeni orali sau analogi GnRH pentru mai multe luni, dar acest tratament neoadjuvant creste costurile si efectele adverse ceea ce fac mai atractive alte forme de tratament.
La pacientii cu TUR-P in antecedente creste riscul aparitiei incontinentei urinare, implantarea este mai dificila.
     Pacientii mai tineri de 60 ani trebuie avertizati ca rezultatele pe termen lung sunt nesigure
Efecte secundare : dupa implantare pot apare discomfort perineal, simptome rectale, simptome asemanatoare prostatitei de intensitate mica, cu scaderea graduala in intensitate.S-a mai raportat retentia urinara(0-10%).
     Rata disfunctiilor erectile este variabila, probabil datorita varstelor pacientilor. Oricum doza de iradiere a bulbului penian este importanta ptr pastrarea functiei erectile.Mai mult de jumatate dintre pacienti au prezervata functia erectila la 1-3 ani, dar sau raportat si >86% dupa 3 ani
Efectele adverse rectale pe termen lung sunt intr-un mic procentaj, mai frecvente fiind proctitele la care este bine de evitat biopsia rectala anterioara , avand risc de formare de fistula.

      Rezultate: In cateva serii publicate >10 ani, supravietuirea a fost de 80-90%, rezultate comparabile cu cele chirurgicale si EBRT.

     Cunoasterea fenomenului de crestere a PSA-ului dupa brahiterapie este important in managementul leziunii deoarece poate crea neliniste atat pacientului cat si terapeutului. Pentru cei mai multi cresterea este de <0,5% ng/ml, dar 10-20% >0,5%, iar in cazuri rare>10%ng/ml

Intoarcete in parte de sus a paginii

  Vital© 2011 All rights reserved  
Design by DeBit Services